>

Sneda barn

För er som inte vetom det så hade Linnéa Torticollis som mindre. Det betyder att barnet håller huvudet tiltat åt ena sidan och svårt att rotera. Det beror på en förkortad eller spänd nackmuskel (en av de sneda). Detta leder oftast till att barnet vill vrida huvudet år bara ena hållet, tex när dom sover och det leder till platt skalle.

Vad det berodde på i Linnéas fall vet vi inte, kanske hur hon låg i magen, att hon togs med sugklocka eller bara slumpen.
Hon är sedan 14 månaders ålder "friskförklarad" efter daglig sjukgymnastik.
När hon slutade hos sjukgymnasten Ulrika (världens bästa, by the way) så var jag gravid med Maja och frågade då om hur stor risken var att Maja skulle få Torticollis. Det kunde hon inte svara på, men OM Maja skulle visa tidiga tecken så skulle jag strunta i att få remiss från bvc-läkaren och kontakta henne direkt.. Raringen...

När Maja var en månad såg jag första teknen på Torticollis och kontaktade då Ulrika och fick en tid (idag). Tecknen var att Maja vickade lite med huvudet i upprätt ställning, vill ha huvudet åt ena hållet och kan bråka lite vid amning från ena bröstet (då hon måste vrida huvudet åt "fel" håll).
Maja har aldrig visat tecken på platt skalle, men det är nog för att jag varit så medveten om risken med detta och hållit hårt på att hon ska variera liggställning. Höger sida, vänster sida och rygg. Om och om igen. ;-)

Så idag var vi på sjukgymnastiken och fick det bekräftat att Maja också har Torticollis. Vad det beror på vet vi inte, eftersom hon inte togs med sugklocka.

Men det kanske bara är så att jag föder sneda barn! ;-)

Hur som helst så är det inte lika gravt som med Linnéa och nu vet vi ju hur arbetet går till med att få bukt med det hela. Så nu är det sjukgymnastik som gäller!

Nu ska jag amma och natta det lilla sneda barnet.. Nattis!

Postad i: Allmänt Kommentarer (2)

Kommentarer
Postat av: Kickan

Vad skönt att det "gått över" eller vad man ska säga!



Härligt med en fin sjukgymnast också, finns ju alldeles för få fina människor inom vården!

2009-02-19 @ 20:53:38
URL: http://flickanmedhickan.blogspot.com
Postat av: Viola

Ojdå .Tur att man kan få hjälp så att det försvinner:)

2009-02-19 @ 22:37:52
URL: http://violiejolie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: